TIP PEMILIHAN JUADAH DAN KESELAMATAN
MAKANAN
|
AMALAN KEBERSIHAN PENGENDALI MAKANAN
-
MEMPUNYAI KUKU PENDEK DAN BERSIH
-
TIDAK BERSIN DAN BATUK KE ARAH
MAKANAN
-
TIDAK MEMAKAI EKSESORI SEPERTI
CINCIN KETIKA MENGENDALIKAN
MAKANAN
-
SEKIRANYA TERDAPAT LUKA DITANGAN,
HENDAKLAH DIBALUT DENGAN
PEMBALUT KALIS AIR
-
MENGGUNAKAN PAKAIAN PELINDUNG
SEPERTI APRON DAN PENUTUP KEPALA
YANG BERSIH
-
MENGGUNAKAN PERALATAN YANG
SESUAI DAN BERSIH SEPERTI SARUNG
TANGAN PLASTIK ATAU PENYEPIT
MAKANAN
-
MENGGUNAKAN KENDERAAN YANG
BERSIH BAGI MENGANGKUT MAKANAN
-
MEMASTIKAN MAKANAN YANG DIJUAL
SENTIASA DITUTUP MENGGUNAKAN
PENUTUP YANG SESUAI BAGI
MENGELAKKAN PENCEMARAN
AMALAN PEMILIHAN MAKANAN SEMASA MEMBELI
-
MEMILIH GERAI YANG MENGAMALKAN
KEBERSIHAN SERTA JAUH DARI PUNCA
PENCEMARAN (SEPERTI LONGKANG DAN
TONG SAMPAH)
-
PILIH PENGENDALI MAKANAN YANG
BERSIH (MEMAKAI PAKAIAN PENGENDALI
MAKANAN YANG SEMPURNA),
MENGAMALKAN PENGENDALIAN
MAKANAN YANG BAIK DAN
MENGGUNAKAN PERKAKASAN YANG
BERSIH
-
PILIH AIR MINUMAN YANG BERSIH DAN
DISEDIAKAN DI DALAM BEKAS YANG
BERSIH
-
PILIH MAKANAN YANG KURANG BERISIKO
(MASIH PANAS DAN SEGAR), TIDAK
TERDEDAH (BERTUTUP) DAN TIDAK
MENGGUNAKAN SURAT KHABAR BAGI
MENUTUP MAKANAN BAGI
MENGELAKKAN RISIKO KERACUNAN
MAKANAN
-
MAKAN DENGAN SEGERA, PASTIKAN
MAKANAN YANG DIBELI DIHABISKAN
DENGAN SEGERA
-
LEBIHAN MAKANAN ATAU MAKANAN
YANG DIBELI UNTUK BERSAHUR PERLU
DISIMPAN SEGERA DI DALAM PETI SEJUK
DAN TIDAK BERCAMPUR DENGAN
MAKANAN BAHARU
-
MAKANAN YANG HENDAK DIPANASKAN
SEMULA PERLU DIPANASKAN DENGAN
SEMPURNA / MENDIDIH
SEBAGAI PENGGUNA YANG BIJAK, ANDA PERLU "PERHATI DAN
PILIH" SEBELUM MEMBELI JUADAH BERBUKA AGAR MAKANAN YANG DIBELI ADALAH
SELAMAT BAGI MENGELAKKAN KERACUNAN MAKANAN
|
10 April 2023
(HKMK)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment